TJEDAN OTVORENOG PRISTUPA 2020.

Blog CZI-ja

Otvoreni pristup (eng. Open Access, OA) je slobodan, besplatan i neometan mrežni pristup digitalnim znanstvenim informacijama koji omogućava čitanje, pohranjivanje, distribuciju, pretraživanje, dohvaćanje, indeksiranje i/ili drugo zakonito korištenje. Slobodan u ovom kontekstu znači trajno slobodan od bilo kakvih ograničenja i postavljanja uvjeta za pristup i korištenje.

Hrvatska Deklaracija o otvorenom pristupu, 2012.

Posjetite besplatne webinare OpenAIRE-a: OpenAIRE Open Access Week

Online konferencija EOSC (European Open Science Cloud) Governance Symposium, 19.-22.10.

Razni sadržaji dostupni su na mrežnim stranicama Međunarodnog tjedna otvorenog pristupa!

PUBMET2020 - dostupne snimke svih predavanja održanih u sklopu programa konferencije!

Gospo’n FULIR

Gospodin Fulir kultni je šarmer i zavodnik, umjetnički obrazovan, besprijekorne dikcije i savršenih manira. Institucijski repozitorij IRB-a FULIR cjelovitim tekstovima radova svojih zaposlenika otvoreno “šarmira” i “zavodi” globalnu znanstvenu zajednicu. FULIR omogućuje pohranu i dugoročno očuvanje radova te trenutno nudi otvoreni pristup za više od 3500 radova. Interoperabilan je s raznim sustavima pa, između ostaloga, omogućuje i preuzimanje bibliografskih zapisa iz Hrvatske znanstvene bibliografije CROSBI.

Obaveze pohranjivanja radova

Europska komisija zahtijeva pohranjivanje radova nastalih u sklopu H2020 projekata u digitalne repozitorije i omogućavanje otvorenog pristupa, a slične zahtjeve postavljaju i ostali financijeri znanstvenih istraživanja. Slijedeći europske i svjetske trendove, IRB je kao prva znanstvena ustanova u Hrvatskoj propisao obvezu pohrane cjelovitih tekstova svih radova svojih zaposlenika u institucijski repozitorij IRB-a FULIR.

Autorska prava

Autori prilikom objave svojih radova često prenose dio svojih prava na izdavače. Je li i koja prava autor zadržao, izgleda često nepoznanicom, ali portal SHERPA/RoMEO, će vam dati odgovor o pravima autora za većinu časopisa. Čak i ako nije dopuštena pohrana završne objavljene verzije rada u otvorenom pristupu, gotovo je uvijek dozvoljena pohrana određene verzije rada. Ne nalazite li informaciju na SHERPA/RoMEO javite se u Centar za znanstvene informacije IRB-a gdje ćete dobiti odgovore koje tražite!

Želite li zadržati pravo objavljivanja svog rada na mrežnoj stranici ili u institucijskom repozitoriju ili želite raspačavati kopije rada svojima kolegama i studentima, a izdavač Vas svojim ugovorom u tome ograničava, pokušajte zatražiti dodatak ugovoru i dodajte svoje uvjete kako bi Vaš rad bio vidljiviji što širem krugu čitatelja.

Otvoreni istraživački podaci

"Otvoreni podaci su podaci koji se mogu slobodno koristiti bez ograničenja, ponovno koristiti i podijeliti bilo s kime - uz uvjet imenovanja autora i dijeljenja pod jednakim uvjetima."

Otvoreni pristup podacima u užem smislu logičan je nastavak inicijative za otvorenom znanošću i tek je nedavno dobio na važnosti s razvojem mrežnih tehnologija. Slobodan i neometani pristup, mogućnosti provjere rezultata, sekundarnih analiza, upotreba izvornih podataka u obrazovanju - zahtjevi su koji se sve više nameću od strane znanstvene i akademske zajednice, a kao takvi prepoznati su i od strane financijera znanstvenoistraživačkih projekata. Europska komisija je na tom tragu pokrenula “Open Research Data Pilot” unutar programa Obzor 2020.

Ponedjeljak, 22.10.2018.

11:00 - 12:00 Gospon FULIR, drago mi je!

Knjižnica, 5. krilo, Računalna učionica

Utorak, 23.10.2018.

11:00 - 12:00 Život u oblacima: kako (sa)čuvati istraživačke podatke (PPT)

Knjižnica, 5. krilo, Računalna učionica

WEBINARI

22.10.2018 15:00 Q&A Open Access and Open Data in H2020

23.10.2018 15:00 Q&A : Research Data Management and Data Management Plans

24.10.2018 13:00 Q&A: FAIR data and trusted repositories

24.10.2018 15:00 OpenAIRE Ask us Anything session

26.10.2018 11:00 Legal and ethical aspects of sharing data

Webinare je moguće pratiti u navedenim terminima u čitaonici u 1. krilu, ali i direktno sa svog računala. Više detalja ovdje.

Prioritete vezane uz otvorenu znanost Europska komisija obznanjuje sustavnim ulaganjem u neophodnu infrastrukturu, a najbolji primjer za to su OpenAIRE i najnoviji, vrlo ambiciozan poduhvat izgradnje Europskog oblaka za otvorenu znanost (EOSC). Danas se putem OpenAIRE portala može pretraživati više od 116 milijuna dedupliciranih publikacija, istraživačkih podataka i softvera dostupnih u otvorenom pristupu u preko 78000 digitalnih repozitorija i OA časopisa iz cijelog svijeta. I hrvatska je infrastruktura za otvoreni pristup, među kojima su i naši FULIR, Baza podataka projektnih aktivnosti u znanosti i visokom obrazovanju Republike Hrvatske, Hrčak i DABAR, usklađena s OpenAIRE-ovim smjernicama te je na taj način sastavni dio globalne infrastrukture za otvorenu znanost. Europski oblak za otvorenu znanost je još uvijek u procesu izgradnje, no već sada je putem EOSC portala cijeloj znanstvenoj zajednici dostupan velik broj servisa i usluga, koji će se svakodnevno širiti dodatnom ponudom.


Centar za znanstvene informacije IRB-a - http://knjiznica.irb.hr