Digitalna zbirka Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti: izgradnja i razvoj

Kolokviji Centra za znanstvene informacije IRB-a
Datum: 2015-05-06 15:00 - 16:30

Venue: Institut Ruđer Bošković, dvorana 3. krila  |  Grad: Zagreb, Croatia

119. kolokvij Knjižnice Instituta Ruđer Bošković

Dina Mašina, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti:
DIGITALNA ZBIRKA HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI: IZGRADNJA I RAZVOJ

 

Sažetak:
Digitalna zbirka Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (DIZBI) utemeljena je 2009. godine kao repozitorij koji okuplja i prezentira znanstvene i umjetničke zbirke HAZU. Digitalizirane jedinice prikazane su putem ArhivX platforme koja omogućava unos metapodataka kroz višerazinski opis jedinica građe te korištenje normativnih datoteka osobnih imena, korporativnih naziva, predmetnih odrednica, zemljopisnih pojmova i jezika. U okviru spomenute platforme razvijene su i brojne dodatne funkcije kao što su pregledavanje knjiga uz interaktivno kazalo, pretraživanje pojmova, dodavanje oznaka, te preuzimanje građe u PDF formatu s ugrađenim vodenim žigom.
Kako bi se prikazalo detalje osobito vrijednih digitaliziranih objekata, poput stare knjige i umjetničkih predmeta, koristi se masterView, koncept obrade, prijenosa i prikaza digitaliziranih sadržaja visoke rezolucije. Osim pohrane dokumenata, repozitorij nudi i mogućnost stvaranja osobnih virtualnih fondova, što može poslužiti u radu članovima i istraživačima Akademije, koji mogu na jednom mjestu okupiti vlastitu znanstvenu produkciju. Osim toga, digitaliziranu kulturno-povijesnu baštinu javnosti je moguće prezentirati i putem virtualnih izložbi. DIZBI nudi i mogućnost sustavnog prihvata građe za izdavačku djelatnost HAZU, što je prvi korak u razvoju e-knjižarstva i e-izdavaštva. Novo korisničko sučelje, trenutno u izradi, omogućit će korisnicima još lakše pretraživanje i korištenje pohranjenih dokumenata.

O predavačici:
Dina Mašina rođena je u Zadru 1984. godine. Diplomirala je povijest i pedagogiju (2008.) te bibliotekarstvo (2009.) na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 2009. godine zaposlena je u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Doktorandica je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu na PDS književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture. Član je uredništva Hrvatskog knjižničarskog društva.

 

Email
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Adresa
Bijenička cesta 54, 10000
Zagreb, Croatia

 

Karta


 

Svi datumi


  • 2015-05-06 15:00 - 16:30