"Preživljavati usprkos" - razgovor uz knjigu

Kolokviji Centra za znanstvene informacije IRB-a
Datum: 2016-01-13 15:00 - 16:30

Venue: Institut Ruđer Bošković, dvorana 3. krila  |  Grad: Zagreb, Croatia

121. kolokvij Knjižnice Instituta Ruđer Bošković

Nikola Biliškov, Institut Ruđer Bošković
Dijana Ćurković, Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje
Branimir Pofuk, Večernji list
"PREŽIVLJAVATI USPRKOS" - RAZGOVOR UZ KNJIGU

Kroz razgovor će biti predstavljen zbornik "Preživljavati usprkos" koji je u izdanju Izvora, a povodom 100. obljetnice rođenja Ivana Supeka, izašao tokom 2015. godine. Ivan Supek zaključuje razgovor kojim otvaramo ovaj zbornik riječima: "Mi smo sanjali jedan bolji, pravedniji svijet, društvo utemeljeno na načelima humanizma. Pokušali smo to ostvariti, ali nismo uspjeli. Zato je čitav moj život, više ili manje, jedan promašaj. Ali vi mladi, ako ste sve te ideje prihvatili, morate ih provesti. Mi smo izgubili rat."
Te riječi zvuče kao krik u magli u društvu koje se više boji staračkih bora nego li vlastitog licemjerja, u društvu koje se više boji izlaska iz mode nego li podbačaja vlastitog proklamiranog normativa humanosti, u društvu u kojem se znanost i umjetnost obzanjuju javnom mnjenju naslovima što ne promoviraju iskonske vrijednosti, nego tek tržišnu isplativost. Možemo li se u takvom svijetu čuditi što su se humanisti poput Supeka, unatoč svim osobnim i profesionalnim dosezima u svom životu, osjećali i osjećaju se gubitnicima? Iznenađuje li nas što dobar dio stvaralaca s gnušanjem gleda na ono što se naziva stvaralaštvom? Ima li u takvom svijetu, dirigiranom tržišno-korporativnom logikom, i dalje mjesta za kritičko promišljanje znanosti i umjetnosti kroz filozofiju. Ima li u takvom svijetu mjesta za drukčije mišljenje ili je sve prepušteno utapanju neoliberalni fundamentalizam? Smatramo da se moramo čuditi i da moramo stajati iznenađeni pred navedenim i mnogim drugim pojavama, koje nam se nameću kao "normalne" i "same po sebi razumljive". Kritičko promišljanje ljudskog djelovanja na svim poljima, poteklo iz tog čuđenja i iznenađenja, nameće se kao moralni imperativ, kao temelj za obnovu humanizma. To je preduvjet preživljavanja usprkos!

---

Nikola Biliškov je rođen 1974. u Puli. Nakon školovanja u Medulinu i Puli, od 1993. godine živi u Zagrebu, gdje je 2009. doktorirao kemiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Zaposlen je na Institutu Ruđer Bošković, a profesionalni interes mu je fokusiran na razvoj i karakterizaciju materijala za pohranu vodika u čvrstom stanju, međumolekulske interakcije u tekućem i čvstom stanju te spektroskopsko praćenje kemijskih i fizikalnih procesa. Bavi se i meteorskom astronomijom, ali u zadnje vrijeme ima vremena uglavnom samo za astronomsku edukaciju. Osim toga, kao član Vijeća Zelene akcije bavi se klimatskim promjenama i industrijskim onečišćenjem. Kroz dugi niz godina zanima ga odnos prirodnih i društveno-humanističkih znanosti, visoko obrazovanje, interakcija s drugim područjima ljudskog djelovanja i odgovornost znanstvenika te njihovo djelovanje u široj zajednici.

Dijana Ćurković je rođena 1983. godine u Sinju, a u Splitu je pohađala osnovnu školu i IV. Opću gimnaziju. U Zagrebu živi od rujna 2007., gdje od ožujka 2008. radi na Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje. 2014. je obranila doktorsku disertaciju "Govor Bitelića" na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Osim lingvističkih, objavljuje i društveno-kritičke komentare i prijevode s engleskoga jezika. Sudjelovala je i sudjeluje u uređivanju nekolicine časopisa kao lektorica ili članica uredništva. Sudjelovala je na brojnim tribinama o znanosti te održala desetak radionica kojima su teme većinom bile o mogućnostima demokratizacije obrazovnoga sustava ili radne okoline. Jedna je od osnivačica inicijative i sindikata "Akademska solidarnost".

Branimir Pofuk kao kolumnist, glazbeni kritičar i novinar tumači pojave, ljude i događaje kroz prizmu kulture, a istovremeno važnost i ljepotu kulture u svim njenim oblicima približava publici kroz društveni kontekst, vrijeme i mjestu u kojem kultura nastaje. U svemu tome najvažniji zadatak kulture i uvjet za razvoj svakog društva su dijalog, komunikacija, suradnja, poštovanje, sklad, humanizam iznad svega.
Paralelno sa studijem muzikologije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, Pofuk je počeo stjecati novinarsko iskustvo kao novinar i glazbeni kritičar najprije u redakciji kulture zagrebačkog Radija 101, a potom pišući i za novine, ponajviše za Nedjeljnu Dalmaciju. Skupa sa Zlatkom Madžarom pokrenuo je na Radiju 1 noćni program klasične glazbe Šišmiši klasičari, a na početku rata bio je i dio ekipe ratne radijske ispostave Radija 101 na samoj bojišnici u Sunji. Od 1991. do 1996. godine radio je za agenciju Associated Press u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.
Kao glazbeni urednik sudjelovao je u pokretanju Hrvatskog katoličkog radija, a potom je od prvog broja radio za Jutarnji list, u kojem je počeo pisati i kolumnu Kontrapunkt za koju je dobio godišnju nagradu HND-a Marija Jurić Zagorka. Na Hrvatskoj televiziji bio je moderator prve i zadnje sezone Emisije opće prakse. Od 2011. radi za Večernji list.

 

Email
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Adresa
Bijenička cesta 54, 10000
Zagreb, Croatia

 

Karta


 

Svi datumi


  • 2016-01-13 15:00 - 16:30