Patentne baze podataka – izvori globalnih tehničkih znanja, pravnih i poslovnih informacija (vježbe pretraživanja)

Razno
 Registration Closed
 
16
Datum: 2018-03-21 10:00 - 12:00

Venue: 5. krilo, Računalna učionica, Institut Ruđer Bošković  |  Grad: Zagreb, Croatia

Zašto pretražujete baze znanstvenih radova, a ne pretražujete baze patentnih dokumenata?
Znate li da je velik broj podataka i informacija dostupan isključivo u patentnim bazama?
Znate li da postoje besplatne online baze patentnih dokumenata koje možete pretraživati?
Naučite pretraživati baze patentnih dokumenata na konkretnim primjerima putem hands-on vježbi!

Baze patentnih dokumenata vrlo su bogati i korisni izvori podataka i informacija. Neki podatci i informacije dostupni su isključivo u patentnim dokumentima i nikada se ne objave u znanstvenim i stručnim radovima ili drugdje. Bez obzira na tu činjenicu, baze patentnih dokumenata često su nedovoljno korišteni i nepravedno zanemareni izvori podataka i informacija u istraživačkom radu.
Nekoliko vrlo kvalitetnih, besplatnih baza patentnih dokumenata dostupno je online. Jedna od takvih je baza patentnih dokumenata Europskog patentnog ureda Espacenet. Ona omogućava besplatan pristup ogromnoj količini od 90 milijuna patentnih dokumenata i povezanih informacija na svjetskoj razini, koja se svakodnevno povećava, a također nudi i vrlo kvalitetnu uslugu strojnog prevođenja dokumenata.
Vježbe pretraživanja polaznike će osposobiti za samostalno pretraživanje baza patentnih dokumenata koji mogu poslužiti kao izvori novih istraživačkih ideja, temelji za daljnji istraživački rad, korisni primjeri pri zaštiti vlastitih izuma, itd.
Vježbe se održavaju temeljem suradnje Knjižnice Informacijskog centra za intelektualno vlasništvo (INCENTIV) Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo RH (DZIV) i Centra za znanstvene informacije Instituta Ruđer Bošković (CZI IRB).

Radionica je namijenjena prvenstveno djelatnicima IRB-a, a ukoliko ostane slobodnih mjesta mogu se prijaviti i polaznici izvan IRB-a.

Voditelj vježbi: Igor Bošnjaković, dipl. ing. kem. tehnologije
I. Bošnjaković diplomirao je 2002. godine na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije. U Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo radio je najprije kao patentni ispitivač, a zadnjih deset godina radi kao viši stručni savjetnik za patentne i tehničke informacije i analizu u zavodskom Informacijskom centru za intelektualno vlasništvo pružajući korisnicima različite usluge u području intelektualnog vlasništva.

Espacenet:
https://worldwide.espacenet.com/
http://documents.epo.org/projects/babylon/eponet.nsf/0/4E8744EB66E8F944C12577D600598EEF/$File/espacenet_brochure_en.pdf

 

Preostalo mjesta
No tickets left for this date
Broj mjesta
16
Telefon
1243
Email
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Adresa
Bijenička cesta 54, 10000
Zagreb, Croatia

 

Karta


 

Svi datumi


  • 2018-03-21 10:00 - 12:00