Tjedan otvorenog pristupa: "Zajednica iznad komercijalizacije"

Kolokviji Centra za znanstvene informacije IRB-a
Datum: 26.10.2023 14:30 - 15:30

Venue: Institut Ruđer Bošković, dvorana 3. krila  |  Grad: Zagreb, Croatia

154. kolokvij Centra za znanstvene informacije obilježava Tjedan otvorenog pristupa 2023.

ČETVRTAK, 26.10.2023., s početkom u 14:30 sati:


PANELISTI:

Iva Grabarić Andonovski, EASE/Food Technology and Biotechnology
Jan Homolak, Medicinski fakultet u Zagrebu
Ivana Hebrang Grgić, Filozofski fakultet u Zagrebu
Iva Melinščak Zlodi, Filozofski fakultet u Zagrebu
Antica Čulina, Institut Ruđer Bošković

MODERATOR:

Alen Vodopijevec, Institut Ruđer Bošković

Zajednica iznad komercijalizacije

Europske politike, kao i politike pojedinih zemalja, godinama potiču otvoreni pristup objavljivanju rezultata znanstvenih istraživanja te donose pravila koja bi trebala omogućiti besplatan i javan pristup rezultatima istraživanja financiranih javnim sredstvima odmah po njihovoj objavi.
Ako pretpostavimo da je diseminacija znanja ili rezultata znanstvenog istraživanja ključni dio znanstvenog procesa, koji ultimativno služi unaprjeđenju čovjekovog života, onda je bitno razmatrati njene trenutne prakse te analizirati postiže li svoj cilj. Objavljivanje u otvorenom pristupu može biti skupo i stoga, za određene znanstvene zajednice, nedostupno. Svi se slažu da trenutnu praksu treba mijenjati. Na koji način te koji modeli objavljivanja znanstvenih rezultata bi bolje odgovarali u postizanju tog cilja su teme o kojima bi trebalo češće i otvorenije raspravljati među svim sudionicima znanstvenih procesa.
U ovom Tjednu otvorenog pristupa, pod temom ‘Zajednica iznad komercijalizacije’, cilj je istaknuti važnost otvorenog pristupa za zajednicu te potaknuti i podržati razvoj infrastrukture za otvorenu znanost. Osim već spomenutih pitanja, traže se odgovori na teme poput kontrole nad znanjem, može li komercijalizacija znanja djelovati u javnom interesu, koje postojeće infrastrukture pod kontrolom zajednice mogu bolje odgovarati interesima zajednice i javnosti (npr. preprint poslužitelji, repozitoriji i platforme za otvoreno objavljivanje) te kako možemo unaprijediti trenutno stanje.
 

OA week web-stranica: https://www.openaccessweek.org/theme/cro


 

Email
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Adresa
Bijenička cesta 54, 10000
Zagreb, Croatia

 

Svi datumi


  • 26.10.2023 14:30 - 15:30