Predstavljanje knjige "Blesimetar drugi"

Kolokviji Centra za znanstvene informacije IRB-a
Datum: 2019-09-11 15:00 - 16:00

Venue: Institut Ruđer Bošković, dvorana 1. krila

143. kolokvij Centra za znanstvene informacije

Saša Ceci, Institut Ruđer Bošković
Predstavljanje knjige "Blesimetar drugi"

U novoj knjizi Saša Ceci donosi svoje dosad najpopularnije tekstove u kojima na jednostavan način piše o fizici svakodnevnih fenomena kao što su sunčanje, znojenje, plime i oseke, cvrčanje cvrčaka, ljetne oluje, munje i gromovi, škripanje krede, zrcaljenje u ogledalima, odbijanje kugli kod biljara i još mnogo, mnogo toga. Poseban naglasak je na neintuitivnim problemima iz fizike poput razlike uzgona parobroda na rijeci i moru, nelinearnoj vezi brzine automobila i puta kočenja, te objašnjenja zašto je izmjenična struja bolje od istosmjerne u dalekovodima. Tu se pokazuje koliko je za znanost važno postavljanje pravih pitanja, a vidi se i korisnost pogrešnih pitanja - koje Ceci nepogrešivo postavlja u ovim pričama i koje sve čitatelje navode na pogrešan put - u nastavi i popularizaciji fizike. Osim fizike, knjiga sadrži i tipične Cecijeve tekstove s njegovog bloga u kojima se u svom šaljivo-ozbiljnom gorko-slatkom stilu dotiče svega, od matematike i biologije, do vjeronauka, psihologije i politike. Barem one znanstvene. Kroz sve te priče, intervjue i komentare provlači se jedno pitanje: što je uloga, odnosno koja je svrha znanstvenika u modernom društvu. Ceci u knjizi daje svoj odgovor - da je najvažnija uloga znanstvenika da govori istinu. Nije stoga neobično da je na naslovnici - dvorska luda.

O knjizi će govoriti Saša Ceci (autor) i Marko Kralj (recenzent).

Saša Ceci je čestični fizičar s Instituta Ruđer Bošković, jedan od autora i voditelja znanstvene emisije HRT-a "Treći element", dopredsjednik Hrvatskog fizikalnog društva, autor bloga "Blesimetar" (i istoimene knjige) na portalu Jutarnjeg lista, jedan od organizatora i voditelja zagrebačkih "Skeptika u pubu" od samih njihovih početaka, popularizator fizike na Facebooku, član Malog vijeća Sindikata znanosti i urednik više udžbenika iz fizike za osnovnu školu. Uza sve to, povremeno drži nastavu na Sveučilištu u Zagrebu. Oženjen je i ima dvoje djece, a u slobodno vrijeme voli svirati gitaru (što ne znači da je zna svirati).

Marko Kralj, fizičar čvrstog stanja, eksperimentalac, znanstveni savjetnik i ravnatelj Instituta za fiziku, voditelj istraživačke jedinice Znanstvenog centra izvrsnosti za napredne materijale i senzore. Bavi se atomski tankim materijalima, površinama i nanosistemima i njihovim primjenama. Dobitnik je Humboldtove stipendije, Državne nagrade za znanost za 2013. godinu te nagrade HAZU za najviša znanstvena postignuća za 2016. godinu. Mentor je studentima na  desetak doktorskih ili magistarskih radova, vodi znanstvene projekte, sudjelovao je u organizaciji nekoliko znanstvenih konferencija, recenzent je, a i objavljuje u respektabilnim znanstvenim časopisima, PRL, Nano Letters, Nature Physics, Nature Communications, 2D Materials, Carbon...

 

Email
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Svi datumi


  • 2019-09-11 15:00 - 16:00