Informacijski sustav znanosti - CroRIS - sve o sustavu znanosti na jednom mjestu

Kolokviji Centra za znanstvene informacije IRB-a
Datum: 2023-09-19 15:00 - 16:30

Venue: Institut Ruđer Bošković, dvorana 1. krila  |  Grad: Zagreb, Croatia

153. kolokvij Centra za znanstvene informacije

UTORAK, 19.9.2023., s početkom u 15:00 sati:

Bojan Macan i Marina Mayer, Institut Ruđer Bošković:
Informacijski sustav znanosti - CroRIS - sve o sustavu znanosti na jednom mjestu

Informacijski sustav znanosti Republike Hrvatske - CroRIS izgrađen je u okviru strateškog projekta Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) pod nazivom Znanstveno i tehnologijsko predviđanje. Partner MZO-a na izgradnji CroRIS-a je bio Sveučilišni računski centar Srce, a Institut Ruđer Bošković (IRB) i njegov Centar za znanstvene informacije priključuju se razvoju CroRIS-a 2021. godine potpisivanjem Sporazuma o suradnji s MZO-om i Srcem. Cilj projekta bila je izgradnja novog, centraliziranog informacijskog sustava znanosti Republike Hrvatske koji će osigurati sveobuhvatne, cjelovite i točne informacije o svim elementima sustava znanosti u RH. Na taj će se način dobiti informacijski sustav iz kojeg će biti vidljive sve aktivnosti u hrvatskom sustavu znanosti i visokog obrazovanja te će se ti podaci moći automatski koristiti za različite potrebe vrednovanja i/ili donošenja znanstvenih politika. U CroRIS su reimplementirani postojeći informacijski sustavi (Hrvatska znanstvena bibliografija - CROSBI, Baza podataka projektnih aktivnosti u znanosti i visokom obrazovanju RH - POIROT, Baza podataka instrumenata za znanstvena istraživanja - Šestar te službene evidencije MZO-a), preuzeti su podaci iz tih informacijskih sustava te su izgrađeni dijelovi koji su nedostajali kako bi se sve informacije o aktivnostima u znanosti RH mogle međusobno povezivati, transparentno prikazivati i koristiti za potrebe raznih procesa vrednovanja i praćenja u znanosti. CroRIS je trenutno u produkciji, no na doradi, razvoju i unapređivanju njegovih funkcionalnosti timovi IRB-a i Srca i dalje zajednički marljivo rade i pružaju podršku njegovim korisnicima.
U ovom će se kolokviju prezentirati glavna ideja CroRIS-a i objasniti kako su zamišljeni procesi unutar sustava, naglasit će se uloga i važnost znanstvene zajednice u njegovom funkcioniranju te predstaviti glavne dobrobiti korištenja novog sustava za same znanstvenike.
----
dr. sc. Bojan Macan - radi na Institutu Ruđer Bošković od 2004. godine, od čega posljednjih 14 godina kao voditelj Centra za znanstvene informacije. Doktorirao je 2015. godine na studiju informacijskih i komunikacijskih znanosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Strastveni je zagovornik otvorene znanosti te voli izazove koje predstavljaju promjene u znanstvenoj komunikaciji, posebice u razvoju otvorene znanosti i procesima evaluacije znanstvenih aktivnosti. Dugi niz godina bavi razvojem informacijskih sustava za potrebe sustava znanosti i visokog obrazovanja kao što su CROSBI, FULIR, Šestar, POIROT i DABAR, a posljednjih je godina je intenzivno radio na izgradnji Informacijskog sustava znanosti RH – CroRIS i reimplementaciji CROSBI-ja, POIROT-a i Šestara u sklopu CroRIS-a. Aktivan je i u radu mnogih tijela na nacionalnoj i međunarodnoj razini, kao i u suradnji na međunarodnim projektima, posebice vezanim uz otvorenu znanost (trenutno 2 aktivna).

Marina Mayer - radi u Centru za znanstvene informacije Instituta Ruđer Bošković od 2003. Radila je na administraciji i razvoju POIROT-a, Šestara, CROSBI-ja, administriranju FULIR-a, pretraživanju baza podataka, izradi bibliometrijskih potvrda, organizaciji Kolokvija, konferencija i raznih edukativnih i promotivnih aktivnosti CZI-ja, održavanju radionica u sklopu KEKS-a… Od 2021. uključena je u razvoj CroRIS-a. Od 2022. je voditeljica Odsjeka za korisničku podršku unutar Odjela za CroRIS u CZI-ju.

https://www.facebook.com/events/315096384403995


 

 

Email
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Adresa
Bijenička cesta 54, 10000
Zagreb, Croatia

 

Svi datumi


  • 2023-09-19 15:00 - 16:30